Projekt 'Voortdurend'

Projekt 'Voortdurend'

W parku w Amsterdmie, który łączy dwie dzielnice, wykopano wał przeciwpowodziowy. Kiedyś był to prawdziwy wał, który był świadkiem wielu sztormów na rzece Zuiderzee. Wał zniknął, ale pozostała po nim różnica poziomów gruntu. Różnica ta została zniwelowana przez betonowy mur oporowy. Na pamiątkę po Zuiderzee przez ten mur oporowy przepływa teraz 170-metrowy brzeg. 

Siedzisko zostało zbudowne z dwóch splecionych fal: jednej z wąskimi żółtymi pasami i jednej z szerszymi niebieskimi. Niebieskie paski stają się coraz ciemniejsze, a żółte pozostają niezmienione. Odbicie słońca w płynącym IJ było inspiracją do stworzenia kolorów w jednym siedzisku. Ponieważ paski fali z tyłu są lekko pochylone, a konstrukcja jest zakrzywiona, powstaje efekt przypominający falę morską, gdy przechodzimy obok obiektu. Nazwa tej konstrukcji to "Voortdurend" co tłumaczy się jako "Trwający".

Siedzisko zostało wykonane z powlekanej, wycinanej laserowo stali galwanizowanej. Firma Petersen Metaalbescherming pokryła stalowe elementy powłoką DualCure firmy Baril Coatings. Powłoka ta została wybrana ze względu na jej szybkoschnące właściowości. Elementy można było umieścić na miejscu w ciągu tygodnia. Powłoka ma minimalną grubość warstwy i zapewnia mocną, odporną na zarysowania ochronę przez cały okres eksploatacji tego niezwykłego dzieła sztuki.

POBIERZ STUDIUM PRZYPADKU

Nazwa konstrukcji Voortdurend (Trwający)
Klient Gmina Amsterdam
Architekt Studio Wessels Boer
Konstruktor De Wilde Metaal
Powłoka użytkowa Petersen Metaalbescherming
Rok budowy 2021
Zaangażowane podmioty

Voortdurend był możliwy dzięki AFK, BPD, VORM, Synchroon i Bouwinvest.

Zakończenie 2021
Lokalizacja

Houthaven, Amsterdam

Zastosowany system powłok:

Warstwa 1 306 DualCure Zinc Primer 60μm
Warstwa 2 171i2 DualCure SX DTM Finish 60 60μm
Razem   120μm
Back